eats logo

Reviews

Masakan Minang asli

Masakan Minang asli | Viewed 10666 times

Rating |
Comments  0

Restoran Pak Datuk yang menyajikan masakan asli Minang adalah satu nama gah di beberapa daerah di Sumatera, Indonesia seperti Dumai, Batam dan Padang Panjang lantaran keenakan hidangannya.

Kini penduduk negara ini, khasnya warga Melaka, boleh dianggap beruntung kerana tidak perlu bersusah payah ke negara seberang untuk menikmati keenakan makanan minang Restoran Pak Datuk apabila cawangannya dibuka di Taman Melaka Raya, Bandar Hilir, Melaka, baru-baru ini.

Pengurusnya, Suriyani Reke Dt Mudo, 30, berkata Restoran Pak Datuk diwarisi turun temurun sejak 1978 dan cawangannya di Melaka adalah yang pertama dibuka di luar Indonesia.

Menurutnya, Melaka menjadi pilihan kerana faktor geografi negeri itu yang hampir dengan Dumai, selain menyedari citarasa masyarakat Malaysia yang gemar menikmati masakan asli Minang.

"Saya gembira kerana dapat merealisasikan cita-cita bapa yang berhajat membuka kedai di Malaysia dan Melaka ada kelebihan kerana negeri ini sering jadi tumpuan pelancong tempatan dan luar negara," katanya.

Beliau berkata, semua hidangan di Restoran Pak Datuk di Taman Melaka Raya menggunakan resipi asli dengan bahan mentah dan rempah ratus dibawa khas dari Dumai.

"Inilah jaminan saya, pelanggan Malaysia yang menggemari makanan Minang akan menikmati masakan yang 100 peratus sama dengan restoran kami di Sumatera," katanya.

Suriyani berkata, antara menu istimewa ialah masak rendang dan gulai ayam kampung, daging dendeng, ikan keli bakar, soto padang, pempek, ayam goreng bumbu dan pepes ikan.

"Pelanggan juga disajikan menu ikan danau iaitu sejenis ikan air tawar bersaiz kecil seperti ikan bilis yang hanya ditemui di sebuah tasik di Dumai. Ikan ini digoreng garing dan rangup dan enak dimakan bersama nasi dan gulai ayam," katanya.

Ruang dalam restoran cukup selesa untuk pelanggan menjamu hidangan, sama ada secara berkumpulan atau individu, dan mereka boleh memilih ruang terbuka atau berhawa dingin.

Suriyani berkata, untuk memastikan kelancaran operasi restorannya, dia dibantu 10 pekerja, masing-masing lima pekerja tempatan dan Indonesia, termasuk pelayan dan tukang masak.

Katanya, dia sendiri menyediakan bahan dan ramuan setiap masakan bagi menjamin keasliannya sebelum dimasak pekerja.

"Saya belajar memasak dengan ibu sejak berusia 15 tahun dan pada 2005, saya mula buka restoran sendiri bersama suami di Duri, Dumai.

"Saya ada 10 beradik, lapan perempuan dan dua lelaki. Semua adik beradik perempuan dalam keluarga saya mahir memasak," katanya.

[ Source: Ekspresi, Metro Ahad ]


 


By Meor Riduwan Meor Ahmad, , 19 Oct 2008

 

View Larger Map
Restoran Pak Datuk

Restoran Pak Datuk

239 Jalan Melaka Raya 1 75000, Taman Melaka Raya, Melaka read more >>

 
Masakan Minang asli Masakan Minang asli Masakan Minang asli

Click here to leave a comment
  • Your email will not be published

  • Math Question*  = 

    Check your answer first before submit button is enabled

  • *Denotes required field

You might also like these


Chakra Restaurant
Chakra Restaurant
Restaurant
Wow - Amazing food and the best service in Malaysia. Would love to go again and again whenever I am in JB. Wish we have ...
Date: 16 Nov 2012
Comments  1
Rating
Satay Station
Satay Station
Restaurant
Overall is good but a bit expensive compared to satay samuri, the one thing i dont like is the peanut sauce kind of´drie ...
Date: 31 Aug 2012
Comments  3
Rating
Restoran Sekinchan Ikan Bakar
Restoran Sekinchan Ikan Bakar
Restaurant
Tahap kesedapan : biasa biasa ajer (mak mentua aku buat lg sedappp!!!!) Harga : mahal jika dibandingkan dgn harga (kateg ...
Date: 03 Sep 2011
Comments  7
Rating

Diy Day Banner

Advertise here ( RM25.00/day)


Advertise here ( RM25.00/day)


Diy Day Banner