eats logo

Recipe

Kek cawan berkrim

Kek cawan berkrim | Viewed 44402 times

Pastries and Cakes



Kek cawan kian digemari khususnya di pelbagai majlis keraian. Si kecil pastinya seronok melihat deretan kek cawan yang dihias menarik untuk majlis ulang tahun hari lahir.

Malah, kek cawan antara sajian dinanti-nantikan pada majlis pertunangan atau perkahwinan. Resipi kali ini mengetengahkan kaedah membuat kek cawan yang menarik untuk dicuba.

Ingredients

Bahan A
4 biji telur
1 sudu besar pemantap kek (Ovalette /Q 75)
100 gram gula pasir
5 sudu besar air

Bahan B
120 gram tepung gandum
60 gram tepung jagung
11/2 sudu besar serbuk penaik
(Campur bahan B dan diayak)

Bahan C
120 gram minyak jagung Daisy
1 sudu besar perisa oren, strawberi atau pandan

Bahan hiasan:
Krim putar:
200 gram lemak sapu FarmCows
150 gram gula aising
1 sudu kecil perahan jus lemon
1/2 sudu kecil pewarna coklat
1/2 sudu kecil pewarna merah
1/2 sudu kecil pewarna hijau

Pilihan tambahan:
Buah kiwi, strawberi dan anggur - dipotong

[Measurement Equivalents]

Method

Cara membuat:
1. Putar telur dan pemantap kek dengan mesin pemutar selama tiga minit.

2. Masukkan gula pasir sedikit demi sedikit, putar lagi selama lima minit dengan kelajuan sederhana.

3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil memutar dengan kelajuan tinggi selama satu minit.

4. Kemudian, masukkan bahan B yang sudah diayak ke dalam adunan telur tadi. Putar adunan dengan kelajuan yang perlahan hingga sebati.

5. Masukkan minyak jagung Daisy dan sebatikan.

6. Setelah itu, perisa dimasukkan dan kacau hingga sebati.

7. Adunan dituang ke dalam acuan cawan kertas di loyang hingga penuh.

8. Bakar adunan kek cawan selama 15 minit pada suhu 175 darjah celsius di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dulu.

9. Setelah itu, keluarkan kek cawan daripada ketuhar dan biarkan sejuk. Hiaskan dengan krim putar.

10. Untuk membuat krim putar, gunakan mesin untuk memutar lemak sapu selama dua minit sehingga lembut. Masukkan gula aising, putar lagi selama lima minit sehingga gebu. Kemudian, masukkan perahan jus dan pewarna, sebatikan.

11. Untuk menghias, masukkan krim putar dalam beg penyalur dan hias mengikut cita rasa.

12. Jika mahu, potongan buah kiwi, strawberi dan anggur boleh diletak di atas hiasan krim putar.

Pilihan lain: Adunan boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian dan setiap bahagian dimasukkan perisa yang berlainan.

 
Kek cawan berkrim

Have you tried this recipe? Click here to leave a comment




  • Your email will not be published

  • Math Question*  = 

    Check your answer first before submit button is enabled

  • *Denotes required field

Recent Comment (1)

Posted by: Dhanya Mehavannan | On: 04 March 2010

this food does not looks delicious and this is all melay foods tihs is the worse recipe and that i have ever seen and tasted.

Rating

You might also like these


Sakura Fuji Japanese Restaurant
Sakura Fuji Japanese Restaurant
Restaurant
Newly Renovated.Food very good,many regular Japanese eating here.I like ...
Date: 04 May 2014
Comments  1
Rating
Nyuk Pau Beef Noodle
Nyuk Pau Beef Noodle
Restaurant
Yummy.... must try.... ...
Date: 03 May 2014
Comments  1
Rating
Meisan Szechuan Restaurant - Quality Hotel Shah Alam
Meisan Szechuan Restaurant - Quality Hotel Shah Alam
Restaurant
The quality of the food was good. But The Management of the restaurant is SUCK. Unbelievable!! MEISAN szechuan restaura ...
Date: 19 Apr 2014
Comments  1
Rating

Diy Day Banner

Advertise here ( RM25.00/day)


Advertise here ( RM25.00/day)


Diy Day Banner