eats logo

Recipe

Bubur kacang caca jagung

Bubur kacang caca jagung | Viewed 15799 times

Desserts



Resipi pemanis mulut yang biasanya di hidangkan masyarakat Melayu antaranya bubur kacang, jagung, pisang dan sebagainya. Istimewa dari Pensyarah di Jabatan Seni Kulinari, Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan Universiti Teknologi Mara, Chef Azli Razali, beliau berkongsi resipi menghasilkan bubur kacang caca jagung.

Ringkas lagi mudah, penyediaan sajian ini hanya mengambil masa kurang dari setengah jam. Boleh dihidang untuk keluarga dan tetamu yang datang.

Sajian bubur kacang penyudah santapan atau boleh dihidang ketika minum petang. Resipi lain juga boleh didapati di dalam buku resipi khas, Keenakan Pencuci Mulut oleh Chef Azli yang kini boleh didapati di pasaran, pada harga RM18 senaskah.

Ingredients





Bahan-Bahan:



  • 200 gm kacang hijau
  • 3/4 cawan gula putih (mengikut
    kesesuaian rasa)
  • 1/4 cawan gula merah (mengikut
    kesesuaian rasa)
  • 3 sudu besar biji sagu
  • 1/2 cawan caca kering
  • 500ml santan
  • 150 gm biji jagung dalam tin
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • Sedikit garam


















[Measurement Equivalents]

Method





Cara penyediaan:



1. Basuh kacang hijau hingga bersih. Kemudian,
rebus kacang hijau sehingga kembang. Biarkan dan jangan dibuang air rebusan.



2.
Sementara menunggu kacang kembang, rebus caca kering sehingga hampir lembut.
tos dan ketepikan.



3.
Masukkan santan, biji sagu, daun pandan, gula ke dalam rebusan kacang hijau.



4.
Masukkan juga caca, jagung, biji sagu dan garam ke dalam periuk yang mengandungi
kacang hijau dan air rebusan.



5.
Biarkan ia mendidih dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak.



6. Masak sehingga
pekat dan padamkan api.

[Daripada "bubur Kacang Caca Jagung," Berita Harian]

 
Bubur kacang caca jagung

Have you tried this recipe? Click here to leave a comment




  • Your email will not be published

  • Math Question*  = 

    Check your answer first before submit button is enabled

  • *Denotes required field

You might also like these


Chakra Restaurant
Chakra Restaurant
Restaurant
Wow - Amazing food and the best service in Malaysia. Would love to go again and again whenever I am in JB. Wish we have ...
Date: 16 Nov 2012
Comments  1
Rating
Satay Station
Satay Station
Restaurant
Overall is good but a bit expensive compared to satay samuri, the one thing i dont like is the peanut sauce kind of´drie ...
Date: 31 Aug 2012
Comments  3
Rating
Restoran Sekinchan Ikan Bakar
Restoran Sekinchan Ikan Bakar
Restaurant
Tahap kesedapan : biasa biasa ajer (mak mentua aku buat lg sedappp!!!!) Harga : mahal jika dibandingkan dgn harga (kateg ...
Date: 03 Sep 2011
Comments  7
Rating

Diy Day Banner

Advertise here ( RM25.00/day)


Advertise here ( RM25.00/day)


Diy Day Banner