eats logo

Recipe

Mee Goreng Mamak

Mee Goreng Mamak | Viewed 8027 times

Others



BAGI penggemar mi mamak, pasti anda tahu keenakan masakan itu. Bukan semua orang pakar memasak makanan itu kerana kadangkala ia keistimewaan seseorang.

Bagi Chef Anuar Abdul Aziz, Senior Sous Chef Di-Atas Brasserie, Coffee House Hotel Legend Kuala Lumpur, sebelum memasak, mi perlu dicelur dan ditoskan terlebih dulu bagi memastikan ia bersih.

Ingredients

- 1 bungkus mi kuning (untuk empat orang makan)


- 1/2 cawan kerang rebus


- 1/2 cawan udang sederhana, buang kepala


- 2 biji telur, pukul sedikit


- 3 tangkai sawi, potong 2 inci


- 2 cawan tauge, bersihkan


- 1 cawan kucai (potong mengikut kreativiti anda untuk menghias)


- 1 biji cili merah, hiris nipis


- 1 keping tahu, kiub dan goreng


- 2 sudu besar cili boh (cili boh untuk mi goreng mamak berbeza dengan gorengan biasa kerana dicampur dengan belacan dan hendaklah dibakar sebelum ditumbuk bersama bahan lain dan digaul bersama cili boh berkenaan)


- 1 kiub perisa


- 3 sudu besar sos tomato


- 3 sudu besar serbuk kacang sate atau pecal


- Kicap manis


- Garam secukup rasa


- 3 biji telur rebus


- Bawang goreng


- Limau kasturi


- Daun sup dan daun bawang


Bahan tumbuk:


- 3 ulas bawang putih


- 3 ulas bawang merah


- 2 batang serai


[Measurement Equivalents]

Method


1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan cili boh dan kiub perisa, goreng sebentar.


2. Kemudian masukkan udang dan mee. kacau lagi. Masukkan telur, kerang, kicap dan sos tomato. Kacau lagi kemudian masukkan sawi, kucai, tauhu serbuk kacang, cili.


3. Akhir sekali masukkan tauge. Jika kurang masin boleh tambahkan garam atau kicap masin.


4. Angkat dan letakkan ke dalam mangkuk atau pinggan besar. Hiaskan dengan bawang goreng, telur rebus, hirisan limau kasturi, daun sup dan daun bawang.


 
Mee Goreng Mamak

Have you tried this recipe? Click here to leave a comment




  • Your email will not be published

  • Math Question*  = 

    Check your answer first before submit button is enabled

  • *Denotes required field

Recent Comment (1)

Posted by: Aini | On: 19 August 2010

First time masak mee mamak n jadi pulak tu!

Rating

You might also like these


Sakura Fuji Japanese Restaurant
Sakura Fuji Japanese Restaurant
Restaurant
Newly Renovated.Food very good,many regular Japanese eating here.I like ...
Date: 04 May 2014
Comments  1
Rating
Nyuk Pau Beef Noodle
Nyuk Pau Beef Noodle
Restaurant
Yummy.... must try.... ...
Date: 03 May 2014
Comments  1
Rating
Meisan Szechuan Restaurant - Quality Hotel Shah Alam
Meisan Szechuan Restaurant - Quality Hotel Shah Alam
Restaurant
The quality of the food was good. But The Management of the restaurant is SUCK. Unbelievable!! MEISAN szechuan restaura ...
Date: 19 Apr 2014
Comments  1
Rating

Diy Day Banner

Advertise here ( RM25.00/day)


Advertise here ( RM25.00/day)


Diy Day Banner